Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat je nu voelt is tijdelijk

Artikel delen:

We kunnen vaak helemaal op gaan in onze gevoelens en gedachtes en ze zo voor waar aan zien dat we even niks anders meer zien.

Maar hoe fijn is het dat wat je nu voelt tijdelijk is?

Dit geldt voor de slechte momenten maar ook voor de mooie momenten. Maar dat hoeft niet iets slechts te zijn. Alles gaat voorbij maar elk moment is ook een nieuw moment. Dus ook vreugdevolle, fijne en gelukkige momenten zullen komen en gaan.

Dat betekent ook dat dit voor slechte momenten geldt. Alles is maar tijdelijk van aard. Dit is iets wat ik regelmatig tegen mezelf zeg als ik me even rot voel of even niet zo lekker in m’n vel zit. Alles gaat weer voorbij.

Ook de intense vermoeidheid die je kunt voelen bij een burn-out, het verdriet dat je momenteel ervaart of de angsten die je op dit moment hebt. Ook dit gaat allemaal weer voorbij. Dit beseffen kan je een gevoel van vertrouwen geven. Dat het nu misschien even niet leuk is maar dat alles voorbij gaat en dat dingen beter kunnen worden.

Met dit zinnetje haal je ook de weerstand weg die je kunt voelen bij bepaalde gevoelens en emoties. Vaak verzetten we ons tegen vanalles en nog wat, wat je uiteindelijk heel veel energie kost. Denk maar aan een bal die je onder water gedrukt houdt, op een gegeven moment moet je hem toch los laten en vliegt ie naar boven. Zo is dat ook met gevoelens. Hoeveel energie kost het wel niet om die bal onder water te houden? Hoeveel energie kost het je om die gevoelens weg te duwen? Ongemerkt waarschijnlijk heel veel.

Wanneer je beseft dat alles tijdelijk is kun je ook gevoelens veel meer komen en laten gaan.

Ik kan dit zelf ook heel erg ervaren met vermoeidheid. Ik wil me niet moe en futloos voelen. Maar me hier tegen verzetten kost me heel veel energie. Ik ben er dan continu mee bezig dat het er niet mag zijn. Ik ben het aan het wegduwen. Ga ik me daar beter van voelen? Krijg ik daar meer energie van? Zeker niet. Het enige wat helpt is uitrusten maar dat lukt lastig als je je er tegen blijft verzetten. Op het moment dat ik me bedenk dat alles tijdelijk is, ook de vermoeidheid, ontstaat er ruimte. Ik kan me overgeven aan de vermoeidheid, het er laten zijn, en echt m’n rust pakken om me daarna weer beter te kunnen voelen.

We hebben vaak alleen niet geleerd dat gevoelens er mogen zijn, of dat vermoeidheid er mag zijn. Ik denk dat ik m’n hele leven al worstel met vermoeidheid en energie gebrek. Maar wat ligt er onder aan vermoeidheid? Waar komt de vermoeidheid vandaan? Heb je hard gewerkt? Ben je erg sociaal geweest terwijl je introvert bent? Heb je te weinig bewogen zoals wandelen? Heb je veel van jezelf gegeven? Waar ben je je grens over gegaan waardoor je nu moe bent? Kun je dan ook mild naar jezelf zijn en zien dat je veel gegeven hebt en dat het nu even tijd is om te rusten?

Want ook de vermoeidheid zal dan tijdelijk van aard zijn. Ook dit gaat weer voorbij en je zult je vanzelf weer energieker voelen, mits je je rust pakt natuurlijk.

Als alles wat je voelt tijdelijk is, kun je dan ook echt genieten van het moment? Want ook deze mooie momenten gaan weer voorbij. Dat is niet erg, want er komen zat nieuwe mooie momenten. Maar hoe zonde is het dat je zo in je hoofd leeft, dat je al deze mooie momenten mist?

De lach op het gezicht van een kind, de zon op je gezicht, de wind door je haren, een heerlijk warme kop thee. Kun je hier echt van genieten? Of ben je in je hoofd bezig met hele andere dingen? Aan het piekeren en malen over het verleden of zorgen over de toekomst?

Met mindfulness kun je leren meer in het moment te zijn en te genieten van die tijdelijke gevoelens.

In plaats van door te racen naar je volgende afspraak, activiteit of to do op je lijstje, even stil te staan bij hoe je je nu voelt. Misschien kun je dan ook wel dankbaarheid voelen?

Even snel de hond uitlaten, snel eten koken, hup naar de sportschool en daarna vlug onder de douche om nog een beetje op tijd in bed te kunnen liggen. Heb je dan genoten van je dag en/of avond? Of ben je er doorheen gevlogen om het maar gedaan te hebben?

Wat als je bewust de hond uitlaat en rust in je hoofd kunt ervaren? Genieten van de wandeling en de zonsondergang? Genieten van het koken van de maaltijd, die je toch maar weer verzorgd hebt. In het moment zijn bij het sporten en voelen dat je lichaam beweegt en hoe fijn dat eigenlijk is. Genieten van de warme douche op je huid en de lekker ruikende douchegel. Wat zou het voor jou betekenen als je meer in het nu kunt leven en kunt genieten van deze tijdelijke momenten en gevoelens?

Dus, tijdelijke gevoelens werken 2 kanten op: ‘vervelende’ gevoelens komen en gaan, niks is blijvend, en fijne gevoelens en momenten bewuster ervaren en ervan kunnen genieten.

Nog even een hart onder de riem voor jou: wat je nu voelt is tijdelijk 💞 Hoe rot je je ook voelt, hoe verdrietig, boos of angstig je ook bent. Of voor wanneer je in een burn-out zit of een depressie hebt. Alles gaat voorbij en het wordt beter. Je hoeft het ook niet alleen te doen, dus als je denkt: leuk die tekst maar ik weet even niet hoe ik hier doorheen moet komen? Weet dat er altijd mensen zijn die je met alle liefde willen helpen.

Mindful verder lezen