Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat is mindfulness?

Artikel delen:

Mindfulness is aandacht voor het hier & nu zonder oordeel. 

Bewust met je aandacht ergens bij zijn, in dit moment, zonder oordeel. 

Zonder oordeel wordt dan bedoelt dat alles gevoeld mag worden en dat alles er mag zijn. 

Vaak willen we negatieve gevoelens niet voelen en hebben we er een oordeel over. Het is negatief, stom, we voelen weerstand, het mag er niet zijn. 

Maar wat als je kunt leren met je aandacht bij deze ‘negatieve’ gevoelens te zijn zonder er een oordeel op te plakken? 

Wat er dan gebeurt is dat gevoelens er mogen zijn waardoor ze ook vaak ineens een stuk minder groot, eng of overweldigend kunnen zijn. 

Stel je voelt je gefrustreerd of boos, of misschien verdrietig, omdat je moe bent. Dat moe zijn kan op zich wel vervelend zijn, maar wanneer je je ook nog gefrustreerd er over voelt wordt het er niet beter op. Oordeel dan niet dat je aan het oordelen bent over deze gevoelens. Dat is vaak wat er in eerste instantie gebeurt. Maar besef dat je het altijd zo hebt gedaan en dat je nu kunt leren dat het anders kan. 

Terug naar dat gefrustreerde gevoel. Je voelt weerstand omdat je je niet zo wilt voelen, je vindt het vervelend en je wilt je gewoon blij en positief voelen. Maar helpt dat je? 

Waarschijnlijk niet. Door zonder oordeel aandacht te geven aan dit moment, deze gevoelens, krijgen ze ruimte. Waardoor ze vaak zo weer weg zijn. Gevoelens willen alleen maar gevoeld worden. Op het moment dat je daar even de tijd voor neemt zul je opmerken dat het net als en eb vloed zo weer weggaat. 

Mindfulness leert je om hier met aandacht bij te zijn. 

Je stopt met leven op de automatische piloot en neemt zelf regie. Waardoor je ook andere keuzes kunt gaan maken. Waarschijnlijk raak je altijd gefrustreerd als je moe bent, want dat is wat je altijd deed. Op het moment dat je je hier bewust van bent kun je ook een andere keuze maken. 

Mindfulness helpt je naar een lichter en meer ontspannen leven. Het helpt je ook meer te genieten van het moment. Doordat je niet op de automatische piloot leeft zie je ook de lach van het kind, voel je de zon op je huid, hoor je de mooie klanken van muziek en proef je het lekkers dat de kok voor je gekookt heeft. 

Mindful verder lezen